Etkinlikler

...

HAYALET AVCILIK PROJESİNİN KAPANIŞ TOPLANTISI


Hayalet avcılık, kaybolmuş yada terkedilmiş ancak su içerisinde işlevini sürdürerek, insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne neden olan av araçlarının gerçekleştirdiği avcılığı ifade etmektedir. Son dönemde gelişen malzeme teknolojisine paralel olarak, bu av araçlarının su altında parçalanmadan dayanma süreleri önemli düzeyde artış göstermiştir. Bu durum, hayalet av araçlarının su altındaki etkilerinin çok daha uzun süre devam etmesine neden olmaktadır. Hayalet av araçlarının çevreye etkileri: hedef türleri avlamaya devam etmesi; hedef olmayan balık ve kabuklu türlerini avlamaya devam etmesi; deniz memelilerinin, kaplumbağaların ve  su kuşlarının ölümüne neden olması; çürüme esasında deniz fauna ve florasını etkilemesi, bentik çevreye fiziksel olarak zarar vermesi olarak sıralanabilir. Tüm bu olumsuz etkiler sonucunda, Dünya Tarım Örgütü (FAO) 1995 yılında hayalet avcılığı, balıkçılık endüstrisini olumsuz yönde etkileyen bir faktör olarak açıklamış; seçiciliği düşük av araçları, hedef dışı av, habitatların yok edilmesi gibi sorunlarla aynı kategori içerisine almış ve kaybolan ağların tekrar bulunması önermiştir. 

Kayıp av araçlarının zararlı etkileri tespit edilmiş olmasına karşın, dünyada ne kadar av aracı kaybolduğu ve bunların ne kadar deniz canlısını öldürdüğü ile ilgili veriler son derece sınırlıdır. Ülkemizde ise yok denecek kadar azdır. Ülkemizde bir av sahasındaki kayıp av araçlarının miktarının belirlenmesi ile ilgili yapılan ilk çalışmalardan birisi İskenderun Körfezinde gerçekleştirilmiştir. TÜBİTAK destekli olarak yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar sorunun boyutunu ortaya koymak açısından son derece önemli sonuçlar ortaya koymuştur. Bu çalışmada elde edilen veriler; körfezde 21405 posta (yaklaşık 258000m) uzatma ağı kullanıldığını bunun 2245 postasının yani yaklaşık %10’nun bir sezonda kaybolduğunu göstermiştir. Kullanılan sepet miktarının ise 4741 adet olduğu ve bu sepetlerin %8’den fazlasının her yıl kaybolduğu tespit edilmiştir. Bu veriler ışığında hazırlanan ve Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEFSGP UNDP) tarafından desteklenen, Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi, Mavi Kilikya Derneği, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi tarafından yürütülen projede kayıp av araçlarının neden olduğu olumsuz etkiler incelenmiş ve görsel olarak ortaya konmuştur.

Bu projenin kapanış toplantısında; Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü,  Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Mavi Kilikya Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği,  Adana Sualtı ve Doğa Sporları Eğitim Merkezi’nin temsilcileri bir araya gelerek sorunla ilgili yapılması gereken idari, akademik ve pratik uygulamaları tartışmışlardır.

Toplantıda iki sunum gerçekleştirilmiştir. İlk sunumda proje yürütücüsü Doç. Dr. Caner Enver ÖZYURT tarafından, hayalet avcılık yönünden bölgenin durumu, olası riskler ve bu projede elde edilen sonuçlar katılımcılara aktarılmıştır. İkinci sunumda ise Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü adına katılına Murat ULAMA tarafında kurumu tarafından önümüzdeki üç yıl süresince denizel alanların temizlenmesi ile ilgili yapılan planları anlatmıştır.

Yetkili kurumun, kayıp av araçlarının temizlenmesine bütçe ayırması ve bu işi kendi planlı işlerini arasına alınması yapılan bu projenin önemli ölçüde hedeflerine ulaştığını göstermektedir.

Proje toplantısında, proje kapsamında yapılan saha çalışmalarında çekilen sualtı fotoğraflarından oluşan bir fotoğraf sergisi de açılmıştır. Konunun görsel kanıtlarını ortaya koymak açısından etkili olan bu sergi, daha çok insana bu fotoğraflar aracılığı konunun aktarılması için, Ç.Ü. Kayıkhane Tesislerine taşınmıştır. Sergi bir hafta boyunca burada açık kalacaktır.