Projenin Tam Başlığı:
TÜRKİYE İÇİN EKONOMİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KARİDES ÜRETİM MODELİ GELİŞTİRİLMESİ
Bölüm: Yetiştiricilik Bölümü
Kurum: TÜBİTAK
Yürütücü: Prof. Dr. Metin KUMLU (Çukurova Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi; mkumlu@cu.edu.tr, mkumlu@gmail.com)
https://scholar.google.com.tr/citations?user=oxUjzIsAAAAJ&hl=tr
Araştırma Ekibi:
Prof. Dr. O. Tufan EROLDOĞAN |
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi |
|
Doç. Dr. Hüseyin SEVGİLİ |
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya |
|
Doç. Dr. Prapansak SRİSAPOME |
Department of Aquaculture, Faculty of Fisheries, Kasetsart University, Bangkok, Thailand |
|
Dr. Mahir KANYILMAZ |
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya |
|
Dr. İrfan ÇOBAN |
Biokey Gıda Tarım ve Hayvancılık Ltd. Şti., İstanbul |
|
Dr. Asuman YILMAZ |
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi |
|
Y. Müh. Asuman BEKSARI |
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi |
|
Y. Müh. Derya ÇİÇEK |
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi |
|
Y. Müh. Nafiye PERKER |
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi |
|
Müh. Enes KINAY |
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi |
Açıklamalar:
Bu projenin temel amacı; ticari değeri yüksek bir insan gıdası olarak, yurtiçi ithalatı giderek artan, üretilmesi halinde yanı başımızda büyük bir pazar olarak duran Avrupa piyasasına ihraç edilebilme potansiyeli çok yüksek olan ve ülkemiz su ürünleri sektörü için desteklenmesi gereken yeni/alternatif türler kapsamında öncelikli görülen karideslerin, ülkemiz koşullarında ekonomik ve sürdürülebilir üretimlerinin yapılabilmesi için, doğrudan uygulamaya yönelik, düşük maliyetli bir prototip üretim sistemi ve modeli geliştirilmesidir. Bu proje ile piyasaya yeni bir ürün olarak karidesin yılın her döneminde aynı kalitede ve boyutta ve aynı zamanda taze (dondurulmamış) olarak verilebilmesine olanak tanıyan bir üretim modeli ortaya konulmaya çalışılacaktır.
The main aim of this project is to develop a low-cost prototype shrimp production system and culture model suitable for the conditions of Turkey. Shrimp is a valuable human food, increasingly imported nowadays, with a great potential of export to European Market in the close distance, once produced here in the country. More recently, shrimp has sarted to be considered as one of the important alternative species with good potential for Turkish aquaculture sector and hence its producution has been increasingly encouraged by official authorities. The proposed project will try to put forward a new and sustainable production model that will enable the farmers to produce shrimp all year-round, which will give opportunity to supply the market with fresh (unfrozen) product of similar size and quality.