Duyurular

...

Proje- ‘Türkiye’de Karides Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi’

Projenin Tam Başlığı:

TÜRKİYE İÇİN EKONOMİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KARİDES ÜRETİM MODELİ GELİŞTİRİLMESİ

 

Bölüm: Yetiştiricilik Bölümü

 

Kurum: TÜBİTAK

 

Yürütücü: Prof. Dr. Metin KUMLU (Çukurova Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi; mkumlu@cu.edu.tr, mkumlu@gmail.com)

https://scholar.google.com.tr/citations?user=oxUjzIsAAAAJ&hl=tr

http://aves.cu.edu.tr/mkumlu/

 

Araştırma Ekibi:

 

Prof. Dr. O. Tufan EROLDOĞAN

Çukurova Üniversitesi

Su Ürünleri Fakültesi

mtufan@cu.edu.tr; terodogan@gmail.com

Doç. Dr. Hüseyin SEVGİLİ

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya

husevgili@yahoo.com

Doç. Dr. Prapansak SRİSAPOME

Department of Aquaculture, Faculty of Fisheries, Kasetsart University, Bangkok, Thailand

prapansaks@yahoo.com

Dr. Mahir KANYILMAZ

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya

mahirkan@yahoo.com

Dr. İrfan ÇOBAN

Biokey Gıda Tarım ve Hayvancılık Ltd. Şti., İstanbul

irfan.coban@biokey.com.tr

Dr. Asuman YILMAZ

Çukurova Üniversitesi

Su Ürünleri Fakültesi

hasuyilmaz@gmail.com

Y. Müh. Asuman BEKSARI

Çukurova Üniversitesi

Su Ürünleri Fakültesi

asumanbeksari@gmail.com

Y. Müh. Derya ÇİÇEK

Çukurova Üniversitesi

Su Ürünleri Fakültesi

deryacicek2005@hotmail.com

Y. Müh. Nafiye PERKER

Çukurova Üniversitesi

Su Ürünleri Fakültesi

dulgernafiye@gmail.com

Müh. Enes KINAY

Çukurova Üniversitesi

Su Ürünleri Fakültesi

Enes32652@gmail.com

 

Açıklamalar:

Bu projenin temel amacı; ticari değeri yüksek bir insan gıdası olarak, yurtiçi ithalatı giderek artan, üretilmesi halinde yanı başımızda büyük bir pazar olarak duran Avrupa piyasasına ihraç edilebilme potansiyeli çok yüksek olan ve ülkemiz su ürünleri sektörü için desteklenmesi gereken yeni/alternatif türler kapsamında öncelikli görülen karideslerin, ülkemiz koşullarında ekonomik ve sürdürülebilir üretimlerinin yapılabilmesi için, doğrudan uygulamaya yönelik, düşük maliyetli bir prototip üretim sistemi ve modeli geliştirilmesidir. Bu proje ile piyasaya yeni bir ürün olarak karidesin yılın her döneminde aynı kalitede ve boyutta ve aynı zamanda taze (dondurulmamış) olarak verilebilmesine olanak tanıyan bir üretim modeli ortaya konulmaya çalışılacaktır.

 

The main aim of this project is to develop a low-cost prototype shrimp production system and culture model suitable for the conditions of Turkey. Shrimp is a valuable human food, increasingly imported nowadays, with a great potential of export to European Market in the close distance, once produced here in the country. More recently, shrimp has sarted to be considered as one of the important alternative species with good potential for Turkish aquaculture sector and hence its producution has been increasingly encouraged by official authorities. The proposed project will try to put forward a new and sustainable production model that will enable the farmers to produce shrimp all year-round, which will give opportunity to supply the market with fresh (unfrozen) product of similar size and quality.