Haberler

...

ATIK VE YAN ÜRÜNLERİNİN İŞLENMESİNDE İLERİ TEKNİKLER

Su ürünlerinin insan ve hayvan beslenmesi için çok değerli besin bileşiklerine sahip olması, bunların yan ürünlerinin de endüstriyel ürünlere dönüştürülmesine yönelik yöntemlerin geliştirilmesine neden olmuştur. Bu nedenle, su ürünleri ve su ürünleri işleme sanayi atıklarının değerlendirilmesi, çevre kirliliği ve katma değerli ürün kazanımı açısından popüler bir konudur. Günümüzde su ürünleri atık ve yan ürünlerinin en yaygın kullanımı balık unu, balık yağı üretimi ve küçük miktarlarda evcil hayvan yemi ve gübre üretimini içermektedir.

Fakültemizde de yapılan son çalışmalarda, baş, deri, iç organlar ve kabuk gibi atılan balık ve deniz ürünleri yan ürünlerinde veya ıskarta balık türlerinde birçok biyoaktif bileşenin bulunduğunu ve bunların nutrasötik, fonksiyonel gıda formülasyonu veya farmasötik uygulamalara dahil edilebileceğini göstermiştir. Bu kapsamda su ürünleri atıklarından asit-alkali yöntemle protein izolasyonu, fermente balık silajı üretimi, hidrolizat üretimi, atık su ürünlerinden yağ ekstraksiyonu ve bu balık yağlarının farklı bileşim ve şartlarda mikroenkapsülasyonu gibi konularda fakültemiz bünyesinde çok sayıda araştırma yürütülmektedir.

Prof. Dr. Gülsün ÖZYURT