Spirulina platensis besin değeri yüksek bir siyanobakteridir. Doğal olarak Meksika’da Texcoco Gölü, Afrika da Chad Gölü gibi alkali göllerde yoğun olarak bulunur. Fakültemizde 2002 yılında kültüre alınmtır. Üniversitemizde Spirulina kültürü konusunda eğitimler, dersler ve lisansüstü tez çalışmaları fakültemizin tesislerinde yer alan sera içerisindeki birer tonluk beş adet havuzda gerçekleştirilmektedir. Spirulina başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Çin, Fransa, İtalya, Portekiz gibi pek çok ülkede üretilmekte ve sağlıklı gıda takviyesi olarak pazarlanmaktadır. Spirulina kullanımı sadece destek gıda ile sınırlı olmayıp, doğal gıda boyası, organik gübre, bitki hastalıklarıyla mücadele ve kozmetik alanlarında da kullanılmaktadır.
% 60-70 protein ve insan sağlığı için önerilen oranlarda esansiyel aminoasitleri içermektedir. Mavi pigment fikosiyanince zengin olduğu, yeşil pigment klorofil ve Beta-karoten içerdiği, antioksidan ve antikanser özellikleri olduğu belirlenmiştir. İçeriğinde % 7 mineral, kalsiyum, demir, B 12 , C, E vitaminleri,γ-linolenic (18:3ω6) asit bulunmaktadır. Günde 1-2 çay kaşığı (silme) toz Spirulina, soğuk içeceklerinize karıştırarak, tüketilebilir.
Prof. Dr. Oya IŞIK