Haberler

...

KABUKLU SU ÜRÜNLERI ATIKLARINDAN ELDE EDİLEN DOĞAL BİR POLİMER…

Kitin ve kitosan polimerleri eşsiz yapıya, çok boyutlu özelliklere, gelişmiş fonksiyonlara ve biyokimyasal-endüstriyel geniş kullanım alanlarına sahip doğal aminopolisakkaritlerdir. Kitin selülozdan sonra doğada en fazla bulunan ikinci yenilenebilir biyopolimerdir. Kitosan ise karides, yengeç, istakoz gibi eklembacaklıların kabuklarında, bazı bakteri ve mantarların hücre duvarında bulunan kitinin deasetilasyonu ile elde edilen biyobozunur bir polimerdir.

Kitosanın herhangi bir toksisitesinin bulunmaması, alerji ve iritasyon yapıcı olmaması, biyoparçalanabilir ve biyouyumlu oluşunun yanı sıra antioksidan, antimikrobiyal, nem tutma, film oluşturma, çöktürme, enzim immobilizasyonu, hemostatik, yara iyileşmesini hızlandırıcı, antikansorejen, antikolesteremik, antiülser gibi çok çeşitli fonksiyonlara sahiptir. Biyomalzeme olarak tıp, farmasötik, gıda, kozmetik, kimya, biyoteknoloji, çevre koruma, ziraat, veterinerlik, dişçilik, tekstil ve paketleme gibi alanlarda kullanımı oldukça fazladır.

Fakültemizde farklı su ürünlerinin kabuk atıklarından değişik özelliklerde kitin ve kitosan üretim ve karakterizasyonları yapılmaktadır. Ayrıca elde edilen bu ürünler ile birçok farklı alanda multidisipliner araştırmalar yürütülmektedir.

Prof. Dr. Aygül KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM