Haberler

...

BALIK BESLEME VE BALIK YEMLERİ...

Balıklar farklı beslenme özelliklerine sahiptirler. Yetiştiricilikte kullanılan balık türleri genellikle karnivor ve omnivor beslenme özelliği gösterirler. Bu nedenle, yetiştiricilik koşullarında beslenen balıklar farklı içerikte yemlere ihtiyaç duyarlar. Balık yemleri, gelişmiş teknoloji yardımıyla birçok yem maddesinin dengeli formülasyonlarıyla üretilir. Genel itibariyle bir balık yeminin içinde, balık unu, balık yağı, diğer hayvansal ve bitkisel protein kaynakları, bitkisel yağ kaynakları, vitamin, mineral vb. maddeler kullanılır. Balık yemlerinde antibiyotik, hormon gibi takviye ürünler asla kullanılmamaktadır.

Ülkemizin ürettiği kültür balıkları (%25-30 protein içeriği) en önemli taze gıda ihracat kalemlerinden biridir ve 2021 yılında 105 ülkeye ihraç edilmiştir. Kültür balıkları yetiştiriciliğinde, Kaliteli Yem - Kaliteli Balık döngüsü mükemmel bir şekilde işlemekte ve elde edilen ürünler insan tüketimi açısından faydalı bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Fakültemizde bu güne kadar, farklı yemlerin üretimi ile alabalık, çipura, levrek gibi ekonomik öneme sahip türlerde birçok ulusal ve uluslararası projeler yapılarak bilime, balık yetiştiriciliği ve balık yemi sektörüne önemli katkılar sağlanmıştır. Ayrıca araştırmalarımızda kullanılan yemlerle beslenen balıkların tüketiminde insan sağlığı ve beslenmesi açısından olumlu sonuçları paylaşılmıştır.

Doç. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN