Günümüzde, Avrupa Birliği’nde, farklı terapötik sınıflara ait 3000’den fazla farmasötik madde kullanılmaktadır. Farmasötik maddelerin çevresel ortamlarda bulunuşlarıyla ilgili endişe, analitik teknolojilerin gelişmesiyle birlikte artmış ve konuyla ilgili bilimsel çalışmalar hız kazanmıştır. İlaçlar, insan ve hayvanların kullanımı sonrasında yüzey sularına, yeraltı sularına ve hatta içme sularına kadar ulaşırlar; bu maddelerin yüzey sularına ulaşmasındaki ana kaynak atık su arıtma tesisleridir. Dünya genelinde 631 farklı farmasötik maddeden en az biri veya onların dönüşüm ürünleri çevresel ortamlarda tespit edilmiştir.
İlaçların, endokrin sistem üzerine çok düşük konsantrasyonlarda dahi olumsuz etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu maddeler erkek bireylerde dişileşme, üremeyi engelleme, büyüme gerilikleri ve dolaylı olarak popülasyon çöküşü gibi etkilere sebep olmaktadır.
Fakültemiz bünyesinde ilaçların sucul ortamlardaki dağılımı, konsantrasyonlarının tespiti, ekosisteme etkileri, çevresel risk değerlendirmeleri üzerine birçok çalışma gerçekleştirilmektedir.
Arş. Gör. Dr. Evşen GÜZEL