Hayalet avcılık, kaybolmuş ya da terkedilmiş ancak su içerisinde işlevini sürdürerek, insan kontrolü olmaksızın sucul organizmaların ölümüne neden olan av araçlarının gerçekleştirdiği avcılığı ifade etmektedir. Özellikle uzatma ağları ve tuzaklar kaybolduktan sonrada uzunca süre av yapmaya devam etmektedirler. Bu durum önemli miktarda su ürününün ekonomik bir değer kazanmadan kaybedilmesi, biyoçeşitlilik ve çevrenin zarar görmesi gibi sorunları beraberinde getirmektedir.
Yapılan çalışmalar; kaybolmuş bir uzatma ağının 7 yıl sonra bile av yapmaya devam edebildiği, 120 günlük periyotta 100m’lik bir uzatma ağına 39 kemikli balık türünün yakalandığı, her yıl bir milyonun üzerinde deniz kuşunun ve 100000 üzerinde deniz memelisi ile deniz kaplumbağasının hayalet avlara yakalandığını göstermektedir. Ancak yine de, dünya genelinde kaybolan av aracı ve bunların neden olduğu ölümlerin miktarı bilinmemektedir.
Fakültemiz hayalet avcılıkla ilgili çok sayıda çalışma gerçekleştirmiştir. İskenderun Körfezinde kaybolan av aracı miktarı, Karadeniz Kıyılarında kaybolan av aracı miktarı, dip uzatma ağlarının kaybolduktan sonra ne kadar süre av yaptığı ve ne kadar ölüme neden olduğu yapılan bu çalışmalar ile belirlenmiştir.
Prof. Dr. Caner Enver ÖZYURT