Haberler

...

FİTOPLANKTON…

Fitoplankton, denizlerde ve iç sularda asılı halde yaşayan, çoğu mikroskobik, tek hücreli bitkisel organizmalar olarak tanımlanır. Denizlerde yaklaşık 5000 fitoplankton türü bulunmaktadır. İnorganik besinleri kullanarak ürettikleri organik madde hayvansal organizmaların besinini oluşturur. Bu nedenle fitoplanktonik canlılar sucul besin zincirinin ilk halkası olarak kabul edilir.  Fitoplanktonik canlılar yeryüzündeki bitkisel biyomas içinde %1’den daha az bir paya sahip olmasına karşın, toplam birincil üretimin neredeyse yarısını oluşturur. Bu nedenle, sucul ortamlarda üretim ortamdaki fitoplankton çeşitlilik ve yoğunluğuyla doğrudan ilişkilidir.

Yeryüzündeki oksijen miktarının da en az yarısının fitoplanktonik canlılar tarafından üretildiği tahmin edilmektedir. Fitoplanktonik canlılar atmosferdeki karbondioksiti yapılarına alarak, organik karbona çevirmektedir. Organik karbonun bir kısmı üretime katılarak üst trofik seviyelere taşınırken, bir kısmı da ölen organizmalar yoluyla deniz tabanına çökmektedir. Yani, fitoplankton sera gazı etkisi yapan atmosferik karbondioksit seviyesinin azalmasında rol oynamaktadır. 

Fakültemizde denizel izleme çalışmaları kapsamında ya da bağımsız olarak fitoplankton konusunda çok sayıda çalışma yapılmış olup, bu çalışmalarda ülkemiz kıyıları fitoplanktonunun taksonomisi, zamansal değişimi ve zararlı fitoplankton türleri incelenmiştir.

Prof. Dr. Sevim POLAT